Het fundament van een goede gezondheid!

Vetzuren Balans en Celgezondheid

Ons lichaam bestaat uit triljoenen cellen die allemaal hun eigen taak hebben om ons gezond te houden. Een cel van het menselijk lichaam is geen kant en klaar celletje die altijd zijn werk doet voor je. Je cellen zijn afhankelijk van hoe jij eet, hoe jij denkt, hoe jij beweegt en of je stress hebt.

Verstoringen in het lichaam die ontstaan door verzuring, te weinig zuurstof in de cel en te weinig gezonde vetten uit onze voeding beïnvloeden de werking van de cel.
Als onze cel niet goed werkt en het celmembraan niet soepel genoeg is om alles goed op te nemen, produceert onze cel meer afvalstoffen. Deze afvalstoffen zullen zich ergens in het lichaam opslaan, waardoor je (vage) lichamelijke klachten krijgt. Gezonde voeding en suppletie is dan nodig om de cellen een handje te helpen.

Hoe gezonder de cel, hoe beter hij zijn werk kan doen. Hoe gezonder alle cellen, hoe beter jij je voelt en hoe beter je immuunsysteem functioneert.

Gezonde en beschadigde cel - vitality

Ziektebeelden

Bij een beschadigde cel kan je stellen dat er teveel omega-6 aanwezig is in het celmembraan en verhoudingsgewijs te weinig omega-3. De cellen kunnen hierdoor onvoldoende herstellen, met als gevolg laaggradige ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen een rol spelen bij de volgende ziektebeelden:

  • Obesitas
  • Vermoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Diabetes
  • Menstruatiepijn
  • Oogklachten
  • Hart- en vaatziektes
  • Alzheimer
  • Parkinson
  • Dementie
  • Reuma, artrose, artritis
  • Fibromyalgie
  • Allergieën
  • Huidaandoeningen
  • Darmklachten, Colitis ulcerosa, Morbus Cröhn
  • Spier- en gewrichtspijnen

5 Belangrijkste voordelen van omega-3 vetzuren

  1. Omega-3 bevordert de stofwisseling. Het versnelt de groei van spiermassa en vermindert het vetpercentage van het lichaam. Het is nuttig voor zowel gewichtsverlies als gewichtstoename. Het is een gezonde bron van energie zonder risico op een verhoogde vetmassa.
  2. Visolie maakt de huid zacht en schoon. Omega-3 beschermt de huid door zijn ontstekingsremmende werking en vermindert de symptomen van verbranden, allergieën, zoals eczeem en neurodermatitis.
  3. Omega-3 vetzuren hebben een positieve invloed op het gezichtsvermogen en voorkomen het risico op het syndroom van Sjögren en netvliesontsteking.
  4. De biologische functie van EPA en DHA is de synthese prostaglandinen en leukotrieën, wat op zijn beurt de ontwikkeling van artherosclerose voorkomt, het “slechte” cholesterolgehalte in het bloed verdunt, bloedklonters in de bloedvaten verwijdert en dus het hart en de bloedvaten beschermt.
  5. Omega-3 verbetert de geleidbaarheid van neutrale verbindingen in de hersenen, wat een gunstig effect heeft op het geheugen, de concentratie en preventief werkt tegen de ontwikkeling van dementie en de ziekte van alzheimer. Ter referentie: onze hersenen bestaan voor 60% uit vetzuren, waarvan 20-30% omega DHA.

Omega-3 wetenschappelijk bewezen positieve effecten op de gezondheid

  • verlaagt de bloedlipiden en bloeddruk, verlaagt het risico op hart -en vaatziekten
  • draagt bij aan meer energie, rust en verlichting van depressie
  • gaat ontsteking in het lichaam, hersencellen en bloedvaten tegen
  • behoudt de elasticiteit van de bloedvaten
  • verbetert functioneren van de hersenen
  • maakt het celmembraan zacht en flexibeler
  • meer zuurstof in de cellen en opname van voedingsstoffen

Omega-3 en omega-6 ratio vetzuurbalans is nu ook meetbaar middels een vingerprik bloedtest. Wilt u meer inzicht plan dan uw afspraak om meer inzicht te krijgen in uw celgezondheid.