Pijnvrije ontharing

Een veilige manier van ontharen die gebruik maakt van licht.

U kunt voor altijd afrekenen met ongewenste haargroei, ingegroeide haren en geïrriteerde huid na het scheren. Na een succesvolle behandelkuur met de MedCos IPL methode geniet u altijd van een gladde huid.

De IPL definitief ontharen methode is sneller, comfortabeler, effectiever en op termijn goedkoper dan harsen, scheren, waxen of epileren. Gemiddeld zijn er tien behandelingen nodig, met tussenpozen van circa 6 tot 12 weken, om een haarreductie van 80 tot 90% te realiseren. Voorafgaand aan een behandelkuur krijgt u een gratis intake. Tijdens de intake wordt een IPL- en een medisch anamneseformulier met u doorgenomen waarna we kunnen beoordelen of uw huid en haar geschikt zijn voor een IPL behandeling.

Wat is IPL

Intense Pulsed Light (IPL) wordt gebruikt om overbeharing en huidaandoeningen effectief te behandelen. Verschillende onderdelen in de huid absorberen licht van verschillende golflengtes. Het geabsorbeerde licht wordt omgezet in warmte, waarmee verschillende indicaties effectief te behandelen zijn.

IPL

Hoe werkt IPL?

Met de veilige en nagenoeg pijnloze ontharingsbehandeling door middel van flitslicht van de MedCos® IPL methode, kan ongewenste haargroei op nagenoeg iedere locatie op het lichaam of gelaat behandeld worden met als resultaat een haarreductie van 80-90%. Het hoog energetisch gepulseerde licht zal door geleiding van het pigment omgezet worden in warmte. Deze warmte (welke minimaal 70º C moet zijn) zal door het pigment geleid worden naar de haarfollikel welke vervolgens definitief vernietigd wordt.

Is behandeling pijnlijk?

Als de lichtflits de haarfollikel bereikt kan men een prikkelende sensatie ervaren, als een elastiekje tegen de huid.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Bij een behandeling worden alleen de haren getroffen die in de groeifase zijn. De meeste haren bevinden zich echter in de zogenaamde rustfase. Pas als deze haren in de groeifase komen zijn ze ontvankelijk voor een behandeling. Gemiddeld zijn tussen de 8 en 12 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

Mag ik van te voren nog scheren of epileren of een ontharing crème gebruiken?

Epileren niet, maar u dient zich wel te scheren, liefst 24-48 uur voor de behandeling. De stoppeltjes dienen zo kort mogelijk te zijn, dan is de behandeling veel minder gevoelig omdat er geen warmte op de huid blijft hangen. U hoeft zich geen zorgen te maken dat u niet kunt zien hoe de haargroei loopt, meestal is dit al goed te zien op een glad geschoren huid, omdat er na het scheren kleine zwarte stoppeltjes achterblijven.

Er bestaan ook crèmes op de markt die zeggen de haargroei te remmen, deze op te brengen na het harsen of epileren. Gebruikt u die alstublieft niet tijdens de gehele behandelingskuur. We willen immers zoveel mogelijk actieve haarzakjes treffen en anders wordt dit een heel moeizaam proces omdat door deze zogeheten haargroeiremmers de haartjes in een “rustfase” terechtkomen en dan de warmte niet kunnen geleiden naar de haarwortel.

Redenen waarom de IPL behandeling niet zou kunnen werken?

Te vroeg beginnen met een behandeling nadat er vaak is geharst/ geëpileerd.

  • Witte of grijze haartjes. Een witte huid met blonde haartjes kan door het IPL systeem niet behandeld worden omdat voor de geleiding van het licht het pigment van de haartjes gebruikt wordt. Witte, rode en grijze haren bevatten nauwelijks tot geen pigment waardoor er ook geen geleiding plaatsvindt.
  • Een stoornis in het endocriene stelsel (of veel mannelijke hormonen of overgevoeligheid van receptoren voor die hormonen) waardoor er constant slapende haarzakjes actief gemaakt worden (andere haartjes dan die tijdens de behandelingen bestonden).
  • Verkeerde periodieken tussen de behandelingen: te vroeg behandelen geeft minder rendement. Het lichaam maakt nu eenmaal haartjes aan in een bepaald ritme van verschillende groeicycli. Daarom is het ook van groot belang dat u de juiste periodiek tijdens de behandelingskuur aanhoudt.

Komen de haren niet meer terug?

Nee, de haarzakjes die vernietigd zijn kunnen nooit meer een haartje produceren. Zij zijn “gecoaguleerd” (hun eiwitstructuren zijn op microscopisch niveau samengekleefd) en dat is iets wat het lichaam niet meer kan repareren.

Helaas zijn er op onze huid duizenden haarzakjes die slapen of slechts lichte dons produceren, maar die nog door hormoonveranderingen wakker kunnen worden in een later stadium in ons leven, bijvoorbeeld bij zwangerschap, in de menopauze, bij gebruik van bepaalde medicijnen (antibiotica, hormoonpreparaten, doping), stoornissen in het endocriene stelsel (schildklier, hyperactiviteit bijnieren bij stress, ovariacysten), of bij een periode van veel inspanning. Ook kan het gewoon familiaire aanleg zijn. Bij jonge mannen zal dit vaker voorkomen omdat zij meer testosteron in hun lichaam hebben.

Dat betekent dat u jarenlang verlost kunt worden van ongewenst lichaamshaar, maar dat u de pech kunt hebben dat er ooit wel weer opnieuw haren groeien, of dat de donzige resthaartjes toch weer dikker worden.
Dus het kan gebeuren dat u uiteindelijk weer “onderhoudsbeurtjes” nodig heeft. Het zal echter nooit meer dezelfde dichtheid hebben als voorheen, want de meerderheid van de haartjes zal zijn uitgeschakeld (omdat die haartjes al wel bestonden tijdens de behandelperiode).

Wanneer u uitbehandeld bent, dan is het raadzaam om voor een optimaal blijvend resultaat, 2x per jaar een zogenaamde “onderhoudsbehandeling” te ondergaan. Het kan namelijk altijd voorkomen dat er op een bepaalde locatie wat haartjes terugkomen. Wanneer u dit bijhoudt geniet u optimaal van uw ontharingsbehandeling.

Waarom is het ontharen tijdens het gebruik van sommige medicijnen niet aan te raden?

Sommige medicijnen en kruidenpreparaten maken de huid overgevoelig voor daglicht, dus ook voor hoog energetisch licht. Lees goed de bijsluiter van het gebruikte medicijn, of kijk op www.geneesmiddelenrepertorium.nl. Een overgevoeligheid voor sterk licht kan optreden bij de volgende medicijnen of zalfjes:

  • Tegen acne (Ro-accutane, iso-tretoine/vit. A zalf, ed.).
  • Medicijnen tegen somberheid en overspannenheid (antidepressiva).
  • Kruidenpreparaten tegen somberheid, zoals St. Janskruid (Hypericum, merknaam bv. Kyra).
  • Een kuur van antibiotica of penicilline.

Individueel kan weleens van deze richtlijn worden afgeweken, namelijk wanneer u een bepaald medicijn al jaren slikt en nooit enige overgevoeligheid voor licht heeft gemerkt: dus nooit last had van zonne-allergie (jeuk, bobbeltjes na zonlicht), en nooit de ogen dicht moest knijpen tijdens gewoon daglicht. U kunt dan een paar testflitsen laten uitvoeren om te zien hoe uw huid reageert. En als dat goed gaat, kunt u wel de plekken laten behandelen waarmee u niet in de zon komt, bijvoorbeeld de oksels.

Ontstekingsremmers (bijv. Prednison) gaan ook niet samen met de behandelingen, want deze remmen bepaalde cellen die juist actief moeten worden na de behandelingen om de huid weer te normaliseren. U kunt kan pas met een IPL ontharingsbehandeling/kuur beginnen als genoemde medicijnen niet meer worden gebruikt.

De wens tot ontharing mag geen reden zijn deze belangrijke medicijnen af te bouwen. Overleg bij twijfel eerst met uw arts of en wat de mogelijkheden zijn.